Hva er forskjellen på led-klatring, topptau-klatring og buldring?
Klatring på topptau:
- Å klatre på topptau vil si at den som klatrer er sikret hele vegen opp ved at tauet han/hun klatrer i, er festet i toppen av veggen i et topptaufeste (to uavhengige sikringer).
Klatring på led:
- Å klatre på led vil si at den som klatrer sikrer seg selv på veien opp veggen, ved å feste tauet inn i karabinkroker som er plassert med et viss mellomrom oppover veggen.
Felles for topptau- og led-klatring:
- Begge måter å klatre på krever at man har en person som står på gulvet (kalt for «sikrer») som har ene tauende i en taubrems og som alltid holder i tauet, klar til å stoppe tauet dersom klatreren faller.
Buldring:
- Å buldre betyr å klatre uten tau på en lav vegg.
- Buldrer du inne er det med tjukkasmadrasser på gulvet.
Klatreruter:
- Både tauveggen og buldreveggen består av ulike ruter.
- En rute kan identifiseres ved at den består av klatretak i samme farge.
- For å kunne si at man har gått en rute, må man klatre helt til topps ved kun å benytte seg av klatretakene som hører til én rute. Dette gjelder både plassering av hendene og føttene dine.
- Om du ikke ønsker å kun bruke klatretakene til én rute, går det fint an å benytte seg av alle tak du har tilgjengelig rundt deg.
Gradering av klatreruter (vanskelighetsgrader)
I tauveggen:
- De ulike rutene i veggen følger gjerne en gradering fra 1 (veldig lett) til 10 (ekstremt vanskelig). Det er mulig å skru om på rutene og på den måten endre dens gradering.
- Vi har for tiden ruter med graderinger fra ca. 3+ til 8+.
- Graderingen til de ulike rutene står gjerne på en lappe som er hengt opp nederst på veggen under de ulike rutene (Dette vil bli gjort i Selbu Klatrehall også).
I buldreveggen:
- Vår buldrevegg er gradert ved bruk av teip i 7 ulike farger:
- Oransje (de letteste rutene).
- Gul (litt mindre lett).
- Grønn (litt vanskeligere).
- Blå (vanskelig).
- Rød (veldig vanskelig).
- Svart (svært vanskelig).
- Hvit (får du til denne er du god!).
Gradering er subjektivt:
- Som ruteskruere og ved gradering av ruter, etterstreber vi alltid at graderingene våre i størst mulig grad gjenspeiler den faktiske vanskelighetsgraden på de ulike rutene.
- Likevel vil graderinger alltid inneha litt subjektivitet i seg da ingen klatrere er like, har de samme forutsetningene, eller er like gode på alle typer klatrestiler.
- Derfor oppfordrer vi alle til å ikke henge seg alt for mye opp i graderingene på rutene, men heller å ha det gøy i veggen sammen med andre!